2017. nov 04.

A zen kő-művészet titka

írta: arejtelytitka
A zen kő-művészet titka

"Átjár egyfajta transzcendens érzés"

Gravity Glue zen-kőművész egyetlen kis ponton illeszti egymáshoz a különböző formájú köveket, megtalálva a tökéletes egyensúlyt.

gravityglue_zen_ko17.jpgMichael Grab, művésznevén Gravity Glue alkotásai legtöbbször valószerűtlennek tűnnek, mintha a kő-építményei egyszerűen dacolnának a gravitációval. Nem véletlen, hogy a zen-kőművész a Gravity Glue művésznevet választotta magának.

gravityglue_zen_ko18.jpg

„A gravitáció az egyetlen ragasztó”

A kövek kiegyensúlyozásához elképesztő türelem kell, melyek a különleges elrendezésnek köszönhetően nem gurulnak le egymásról. „A gravitávió az egyetlen ragasztó, ami ebben az egyensúlyi állapotban tartja az egymás tetejére illesztett köveket”, mondja Grab.

gravityglue_zen_ko19.jpg

Meditáció és alkotás

A zen-kőművészet titka, mely egyszerre meditáció és alkotás is egyben, megtalálni a belső egyensúlyt és a lehetséges kapcsolódási pontot, mely által létrejöhet a bizonytalannak tűnő építmény, a kaotikusnak tűnő formák ellenére.

gravityglue_zen_ko5.jpg

Kis mélyedéseket a kapcsolódási pontok

Grab gravitációt meghaladó művészi alkotásait gyönyörű természeti közegben építi, ahol több órán keresztül illesztgeti egymásra a köveket, keresve az egyensúlyi állapotot. A kövek felületén kisebb repedéseket, mélyedéseket keres, melyek kapcsolódási pontként szolgálnak az építéshez, és kezdődhet is az órákon át tartó meditatív kísérletezés.

gravityglue_zen_ko4.jpg

„Átjár egyfajta transzcendens érzés”

„Miközben gyakorolok, gyakran jár át valami megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan isteni érzés. Mintha a természet rezgései között táncolnék, valamiféle egyensúly után kutatva, és ilyenkor egyfajta költői formában jelenik meg előttem a természet transzcendens szépsége. Fantasztikus zen-gyakorlat ez.”

gravityglue_zen_ko16.jpg

Gravity Glue zen-kőművész minden alkotását saját kézzel, egyedül készíti, és saját maga is fotózza le őket.

gravityglue_zen_ko2.jpg

gravityglue_zen_ko1.jpg

Forrás: impressmagazin.hu

 

Szólj hozzá

zen művészet kőművészet