2016. ápr 08.

Hol található Örkény telefonfülkéje?

írta: arejtelytitka
Hol található Örkény telefonfülkéje?

„A városon kívül, a Hűvösvölgy utolsó házain is túl, Nagykovácsi községtől azonban jóval innen van egy vadvirágos rét. Akkora csak, hogy kifulladás nélkül körbe tudja futni egy kisgyerek, s olyan rejtve él a magas törzsű fák közt, mint egy tengerszem. Túl kicsi még ahhoz is, hogy valaki lekaszálja; ennélfogva nyár közepén már derékmagasságig nő rajta a fű, a gaz meg a virág. Ez az a hely, ahol a fülke letanyázott.” 
(Örkény István: Ballada a költészet hatalmáról)orkeny_istvan_telefonfulke.jpgOberfrank Pál színész éppen az Egyperceseket olvasta otthonában, Nagykovácsiban, amikor felötlött benne, miért is ne kelhetne életre Örkény egyik egypercesének főszereplője, a telefonfülke?
kajan_tibor_irok_orkeny.jpg

Kaján Tibor: Örkény

Az elképzelést tett követte, ezért szombattól a Ballada a költészet hatalmáról című mű főhőse, egy telefonfülke áll a novella helyszínén, a mai remeteszőlősi turistaút mellett. A gesztust az emlékhely létrehozói az Örkény-centenáriumi programsorozat zárásának tekintik.

orkeny_telefonfulke.jpg

A korhű, hetvenes éveket idéző telefonfülke lényege, hogy amint az ember felemeli a kagylót, működésbe lép az ún. véletlenszerű hanglejátszó egység, mely 15 egyperces novellát tartalmaz ismert színészek tolmácsolásában, körülbelül három-három percben. A fülke bejáratán Örkény életnagyságú portréja, használati utasítás, a fülke oldalán az író életrajza látható. Másik oldalán olvasható a Ballada a költészet hatalmáról.

orkeny_telefonfulke2.jpg

Fotók: Tuba Zoltán [origo]

Szólj hozzá

Örkény István